КОРАЦИ

DEJAN BABIĆ (1977, Derventa), diplomirani pedagog, studirao je na Filozofskom fakultetu u Banja Luci. Do sada je objavio tri knjige poezije: Damar, Negdje i Knjiga vazduha. Pesme su mu objavljivane u zbornicima, u časopisima i dnevnim listovima. Objavljeno je više prikaza njegovih knjiga. Živi i radi u Derventi.

BERISLAV BLAGOJEVIĆ (1979, Slavonski Brod), magistar je geografskih nauka. Objavio je knjigu kratkih priča Lamentacije po Sofroniju, zbirku crtica, minijatura i kratkih priča Ja, revolucionar i zbirku poezije Trebao sam biti riječ. Objavljivao je kratke priče, eseje i poeziju u brojnim zbornicima i časopisima kao što su Književnik, Koraci, Nova zora, Riječ, Balkanski književni glasnik, Male novine, Blesok, Unus mundus i drugim. Radovi su mu prevođeni na engleski, makedonski i španski jezik.

ZORAN M. BUNDALO (1947, Sarajevo). Diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu. Pesnik i graditelj. U zamašnom graditeljskom opusu najznačajnija dela su mu: Hram Svetog arhanđela Mihaila u Jabučju kod Lajkovca (1989-2007), Stambena grupacija Radovančević (2004-2008) u Beogradu i Centralno spomen obilježje u Istočnoj Ilidži koje je u gradnji. Objavio je, u periodici, prevode iz pesničkih dela V. H. Odna i Luisa Meknisa. Pesničke knjige: Liv (1974) za koju je dobio nagradu „Branko Radičević“, Poslednji silazak (1983), Na stavama svertla i tame (1995), Sa vrška usana (2000), Traktat o senci (2000) i Sveopšta zemlja (2007). Živi i radi u Zemunu.

MIRKO VUKOVIĆ (1972, Berane). Osnovnu i srednju školu završio je u Novom Pazaru. Filološki fakultet (Srpski jezik i književnost) završio je u Prištini. Bavi se književnošću, esejistikom, književnom kritikom i publicistikom, kao i likovnom umetnošću. Objavio 11 knjiga poezije: U intimi ptica,(1995), Dnevnik nostalgije (1997), Davna sadašnjost/Dnevnik nostalgije IV (2000), Drvo poslušanja/Dnevnik nostalgije II (2002), Jektenija /Dnevnik nostalgije III (2004), Agape/Dnevnik nostalgije V (2005), Voda iznad nebesa/Dnevnik nostalgije VI (2004), Neovdašnji razgovori/Dnevnik nostalgije VII (2006), Memento/Dnevnik nostalgije VIII (2006), Lavlje rime /Dnevnik nostalgije IX (2007), Pjesme u boci/Dnevnik nostalgije X (2010). Objavio i knjigu pjesama za djecu i mlade Kad guska đuska, knjigu novinskih kolumni Topovi, ili lupa srca? i knjige polemičke proze Knjiga o k-nj/r-izi i Priča o mladom vojvodi. Dobitnik više nagrada i priznanja u oblasti literature – Venčeva nagrada, na konkursu povodom 600 godina Kosovskog boja; Vidovdanska nagrada Univerziteta u Prištini, nagrada „Risto Ratković“ za mlade pesnike; nagrade „Istina o Srbima“, „Slovo Podgrmeča“, „Zapis“, „Miholjdanska povelja“. Živi i stvara u Čelincu.

OLIVERA VUKOTIĆ – Vidi: Koraci 7-8/2009.

ELIZABETA GEORGIEV – Vidi: Koraci 1-2/2008.

GORAN DAKIĆ (1984, Travnik). Do 1992. godine živio je u Novom Travniku (Pucarevo), a tada odlazi u Dalj, selo u Istočnoj Slavoniji, na Dunavu. Od 1998. godine živi i radi u Banjaluci, gde završava osnovnu i srednju školu. Student je Filološkog fakulteta u Banjaluci, na Odseku za srpski jezik i književnost. Objavio je roman Dalj.

MILIJAN DESPOTOVIĆ (Subjel kod Kosjerića, 1952). Piše poeziju, prozu, aforizme, književnu i likovnu kritiku. Aforizmi, savremena i haiku poezija su mu prevođeni na italijanski, francuski, španski, engleski, nemački, mađarski, slovenački, rumunski, rusinski, poljski, bugarski, makedonski, turski, ruski i japanski jezik. Nagrađivan je i zastupljen u više antologija savremene i haiku poezije, kod nas i u svetu. Član je Udruženja književnika Srbije od 1989, a za redovnog člana Matice Srpske primljen je 2009. godine.Živi u Požegi, urednik je Književnih novina Svitak i časopisa za haiku Paun.

BORO DRAŠKOVIĆ – Vidi: Koraci 11-12/2009.

LjILjANA DUGALIĆ– Vidi: Koraci 1-2/2009.

ŽELjKO ĐURĐEVIĆ (1976, Banja Luka). Do sada je objavio četiri knjige poezije: Korak bliže, Samice ponoći, Kroz sjenke nadzemnica i Jahači pisaćih mašina. Pesme su mu prevođene na engleski, nemački, poljski i slovenački jezik. Piše i prozu (minijature i pripovetke). Trenutno radi kao urednik časopisa za književnost, umetnost i kulturu Putevi i kao recenzent prve knjige mladih autora koju izdaje Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske.

HIROŠI JAMASAKI VUKELIĆ (1941, Tokio). Diplomirao 1963. na Ekonomskom fakultetu Keio Giđuku univerziteta u Tokiju. Iste godine dolazi u Beograd na specijalizaciju. Magistrirao 1975. na Pravnom fakultetu u Beogradu. Od 1982. je član Udruženja književnih prevodilaca Srbije. Do sada je objavio prevode: Petar Petrović Njegoš, Gorski vijenac i Luča mikrokozma; Vuk St. Karadžić, Srpske junačke pesme; Ivo Andrić, Nemiri, Ex ponto i dr.; Macuo Bašo, Svenulo polje; Josa Buson, Prolećno more; Kođiki – zapisi o drevnim događajima; Priča o sekaču bambusa i dr. Dobitnik je nagrade Srpskog PEN centra za 2004. i specijalne nagrade za prevođenje Udruženja prevodilaca Japana za 2009.

SONjA JANKOV (1985, Novi Sad). Diplomirala je na Odseku za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i školovala se dva semestra kao stipendista na Karlovom univerzitetu u Pragu. Objavila je knjigu poezije Impresionistički kadrovi (2008). Živi u Novom Sadu i trenutno radi na studiji o poetskim zbirkama i dramskim delima Milene Marković i Maje Pelević. Na ELALT konferenciji u Novom Sadu će prezentovati rad o Džejmsu Džojsu i britanskom režiseru Piteru Grineveju.

BOJAN JOVANOVIĆ – Vidi: Koraci 11-12/2008.

SLOBODAN JOVIĆ (1984, Tuzla). Diplomirao je na Pedagoškom fakultetu u Bijeljini i po profesiji je učitelj. Magistrirao je na postdiplomskim studijima na Filozofskom fakultetu u Istočnom Sarajevu. Objavio je knjige poezije Riječi o očovječenju i Prostor molitve. Na 41. festivalu poezije mladih u Vrbasu, 2009. žiri mu je dodelio prvu nagradu, a na 48. festivalu kulture mladih Srbije u Knjaževcu dodijeljena mu je treća nagrada za poeziju. Živi i radi u Tobutu na Majevici.

BORO KAPETANOVIĆ (1953). Objavio je 25 knjiga poezije i proze. Na stranicama dnevne, omladinske, studentske, revijalne i književne štampe prisutan je od 1972. godine. Za pesništvo nagrađivan uglednim i prestižnim književnim nagradama. Do 1995. godine živeo je u Sanskom Mostu. Danas živi i radi kao profesionalni pisac u Banja Luci.

DANE KOMLjEN (Banja Luka). Studira filmsku režiju u Beogradu. Objavio knjigu poezije Ubica zečeva koja je dobila Brankovu nagradu.

BRANIMIR KRŠIĆ (1981, Sisak). Do 1995. godine živio je u Bačugi, opština Petrinja. Diplomirao je na Odseku za srpski jezik i književnost Univerziteta u Banja Luci. Objavio knjigu Obične pjesme koja je nagrađena „Čučkovom knjigom“. Živi i radi u Čelincu.

MILICA MARKIĆ (1966, Beograd). Diplomirala na Katedri za polonistiku Filološkog fakulteta u Beogradu 1991. godine. U redakciji izdavačke kuće „Nolit” radila do 2004. godine, potom u izdavačkoj kući „Clio“ i, najzad, u Biblioteci Uprave republičkih organa do 2008. godine. Član Udruženja književnih prevodilaca od 2004, sa statusom slobodnog umetnika od 2009. godine. Prevodi poljsku prozu, poeziju i esejistiku. Prevedene knjige: Mi smo emigranti Manuele Gretkovske, U potrazi za knjigom, Dnevna kuća noćna kuća, Svirka na mnogo bubnjeva i Beguni Olge Tokarčuk; U pustinji i prašumi Henrika Sjenkjeviča; Rimski triptih, Sećanje i identitet Jovana Pavla Drugog; Na putu za Babadag Andžeja Stasjuka. U pripremi je prevod knjigeLjubav i odgovornost Karola Vojtile.

JELENA MILINKOVIĆ (1981, Beograd). Diplomirala je i masterirala srpsko-svetsku književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu, gde je trenutno na doktorskim studijama. Tokom studija je obnovila i uređivala Znak, književni časopis studenata Filološkog fakulteta. Objavljuje eseje, kritike i književne prikaze u periodici (Braničevo, Koraci, Polja, Agon, Kultura). Radi, čita i piše u Zemunu.

RADOMIR D. MITRIĆ (1981, Jajce). Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Šipovu, a diplomirao je na Filološkom fakultetu u Banja Luci, na Odseku za srpski jezik i književnost. Objavio je knjige poezije Nostalgija za punoćom (nagrada „Miloš Crnjanski“ 2005, Brankova nagrada 2005), Osvešćenje, Unutrašnji Vavilon, Summer quartette and story about Mediterranean i Mornarski tango. Nagrađivan na 35. festivalu jugoslovenske poezije mladih u Vrbasu 2003; od strane Ministarstva prosvete i kulture RS nagrađen za prvu knjigu, 2004; nagrada Slovo Podgrmeča 2007; Međunarodna nagrada za poeziju “Castello di Duino” na istoimenom festivalu u Trstu. 2008. i Nagrada grada Banjaluke, 2008. Živi i stvara u Banja Luci.

MILAN NIKOLIĆ (1976, Tuzla), profesor je razredne nastave. Objavljivao je pesme u brojnim časopisima. Prvu zbirku, Pisma iz nesanice, objavio je 2002. U pripremi su mu još dve zbirke, te zbirka poezije za decu i knjiga sabranih književnih kritika. Za svoj književni rad dobio je Srebrnu značku Opštine Bijeljina 2004. Predsednik je i osnivač Književnog kluba „Miloš Crnjanski“ iz Bijeljine i glavni i odgovorni urednik kulturnog biltena Crnjanski u izdanju tog kluba. Živi u Dijelovima kod Bijeljine.

NIKOLA PARIPOVIĆ (1988, Livno). Djetinjstvo je proveo u Glamoču. Od 1995. godine živi u Banja Luci. Objavio je knjigu poezije Pod drevnim dubom za koju je dobio nagradu „Ljupko Račić“. Student je Filološkog fakulteta u Banjaluci, na Odsjeku za srpski jezik i književnost.

MILOSAV SLAVKO PEŠIĆ – Vidi: Koraci 3-4/2009.

ZORICA RADULOVIĆ (1960, Spuž), redovni profesor Filozofskog fakulteta u Nikšiću. Objavila je niz stručnih radova i knjiga iz oblasti standardizacije jezika, fonetike, morfologije i lingvistike: Razvoj gramatičke misli u Srbiji i Crnoj Gori do 1850, Jezik i stil Čeda Vukovića, Alhemija reči, Iz jezičke problematike, Pjesma ižena: Antologija crnogorske poezije, Ogledi, prikazi i stavovi. Publikovala je i preko 170 bibliografskih jedinica iz oblasti nauke o jeziku, nauke o književnosti, psihološke literature i stilistike. Živi u Nikšiću.

ALEKSANDRA RISTIĆ (1985, Niš), književni kritičar, esejist, doktorant Filozofskog fakulteta u Nišu. Radove je objavljivala u listovima i časopisima: Književni list (Beograd), Philologia Mediana (Niš), Letopis Matice srpske (Novi Sad), Naše stvaranje (Leskovac). Živi i radi u Nišu.

VOJKAN RISTIĆ (1966, Vranje), novinar i pisac. Objavio knjige: Sumnjive misli, aforizmi (2002), Ključevi – ratni zatvorski zapisi (2003), Ključevi 2, drugo dopunjeno izdanje (2004), Javna tajna, aforizmi (2004), Pogled sa Prokletija, aforizmi (2006) za koju je nagrađen nagradom „Pera Stojanović Tuman“ za najbolji satirični rukopis; knjiga Ključevi prevedena je na engleski jezik pod naslovom Keys (2006), Made in Vranje, Dragomir Dragan Tomić „Simpo“(tehnologija jedne karijere) (2007), Knjiga otisaka, aforizmi (2008). Dobitnik je nagrade „Milivoje Ilić“ – Požarevac, za najbolji aforizam. Živi i piše u Vranju.

MAJA ROGAČ (1973). Piše kritičke i esejističke tekstove. Živi i radi u Novom Sadu.

SRĐAN SRDIĆ (Kikinda, 1977). Diplomirao i završio master studije na katedri za opštu književnost i teoriju književnosti Filološkog fakulteta u Beogradu. Trenut-

no na doktorskim studijama na istom fakultetu. Urednik međunarodnog festivala kratke priče Kikinda Short i stalni član redakcije časopisa Severni bunker. Dobitnik nagrade Ulaznica, nagrade „Laza Lazarević“, kao i stipendije „Borislav Pekić“. Autor romana Mrtvo polje.

SAŠA Z. STANKOVIĆ – Vidi: Koraci 11-12/2009.

TANjA STUPAR TRIFUNOVIĆ (1977, Zadar). Do sada je objavila knjige poezije Kuća od slova, Uspostavljanje ravnoteže, O čemu misle varvari dok doručkuju i Glavni junak je čovjek koji se zaljubljuje u nesreću. Objavila je i izbor iz kolumni Adornova svraka. Poezija joj je prevođena na engleski, njemački, poljski, slovenački i danski jezik. Knjiga O čemu misle varvari dok doručkuju izabrana je za najbolju knjigu poezije u BiH u protekle dve godine i našla se u užem izboru za književnu nagradu za Istočnu i Jugoistočnu Evropu, a Tanja Stupar Trifunović je nagrađena jednomesečnim boravkom u Beču. Ista knjiga je osvojila nagradu „Fra Grgo Martić“ za najbolju knjigu poezije u 2009.

TIHANA HAMOVIĆ (1981). Prevodi sa češkog, poeziju, prozu i esejistiku. Diplomirala na Grupi za češki jezik i književnost Filološkog fakulteta u Beogradu. Sarađuje sa Beogradskim festivalom poezije i knjige Trgni se! Poezija!, kao i više književnih časopisa u zemlji i regionu.